Acum este Mie Iun 16, 2021 7:29 pm
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Poluare electromagnetica 
Autor Mesaj
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi Feb 19, 2009 3:17 am
Mesaje: 467
Mesaj Poluare electromagnetica
Ce parere aveti despre o asemenea forma de poluare ?


Joi Mar 26, 2009 5:14 pm
Profil
Moderator
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Mar 21, 2009 3:40 pm
Mesaje: 26
Mesaj Re: Poluare electromagnetica
Poluarea Electromagnetica

Suntem in postura de a nu putea sa renuntam la comunicatie fie ea transmisa sau receptionata. Depinde de cum , cat si cand o facem.
Dezvoltarea exploziva a aplicatiilor din domeniul transmiterii informatiei cu ajutorul undelor radio ( unde electromagnetice ) , specifica mileniului 3 a condus la aparitia a numeroase probleme referitoare la expunerea biologicului la influenta campului electromagnetic din mediu.
Interactiunea dintre organismele vii si campurile electromagnetice de pe planeta reprezinta un proces continuu si din ce in ce mai accentuat prin dezvoltarea civilizatiei moderne. Se evidentiaza atat influente negative (“poluarea electromagnetica”), cat si benefice (terapeutica medicala in mediu electromagnetic).
Prin perturbatie electromagnetica se intelege orice fenomen electromagnetic susceptibil sa degradeze functionarea unui aparat , echipament , sistem sau sa influenteze defavorabil materia vie sau pe cea inerta.
Aparatul sau sistemul care emite informatia dar si perturbatia poate fi numit sursa sau emitator de perturbatie electromagnetica, iar cel care o receptioneaza este numit receptor de perturbatie electromagnetica. Trebuie retinut faptul ca orice aparat, echipament sau sistem electronic poate fi in acelasi timp emitator sau receptor de perturbatie electromagnetica.

Nivelul unei perturbatii electromagnetice se poate exprima:
-in unitati absolute( valoarea de varf, valoarea mediu, valoarea efectiva a tensiunii, curentului, intensitatii campului electric,magnetic,puterii etc)
-in unitati relative liniare( valoarea relativa este obtinuta prin raportarea la o marime de referinta)
-in unitati logaritmice exprimate in dB

Clasificarea perturbatiilor electromagnetice:
a. dupa natura emisiei perturbatiei:
-perturbatii conduse: sunt perturbatii caracterizate prin marimi referitoare la curent si tensiune;
-perturbatii radiate: sunt perturbatii caracterizate pin marimi referitoare la camp electric si electromagnetic
b. dupa durata de timp:
-perturbatii permanente: de ex: armonicile introduse de retelele electrice , emisiile radio si TV,
-perturbatii tranzitorii: de ex: descarcarile atmosferice, descarcarile electrostatice, emisiile electromagnetice
c. dupa caracteristicile spectrului de frecvente:
-perturbatii de joasa frecventa <14kHz ( limita de auz a frecventei )
-perturbatii de inalta frecventa >9kHz.

Cea mai mare parte din echipamentele electrice si electronice sunt generatoare si producatoare de perturbatii electromagnetice. Acestea produc, alaturi de sursele naturale - unele deosebit de puternice (ex. descarcarile electrice) – generatoare de zgomot electromagnetic, perturbatii care se transmit catre alti consumatori prin cablurile de alimentare si/sau prin radiatie electromagnetica
Emitatoarele de energie electromagnetica sunt si surse de producere a perturbatiilor, iar acestea sunt:
-emitatoare radio si televiziune
-releele de telefonie mobila
-circuite electrice si sisteme a caror functionare are ca efecte secundare producerea de energie electromagnetica si poluare mediului inconjurator, cum sunt:
-instalatiile de aprindere ale autovehiculelor
-lampile cu descarcari de gaze
-motoarele electrice cu colector
-electronica de putere si dispozitivele de comutatie cu contacte
-descarcarile atmosferice

Receptoarele de energie electromagnetica pot si simultan si emitatoare de perturbatii , iar acestea sunt:
-receptoare radio si TV
-telefoanele mobile
-sisteme de automatizare
-microelectronica de pe autovehicule
-mijloacele de masurare, comanda si reglare
-instalatiile de prelucrare si transmiterea datelor
-stimulatoarele cardiace
-bioorganismele etc

Perturbatiile electromagnetice pot fi:

-reversibile( ex. pierderea temporara a inteligibilitatii convorbirilor telefonice, pocnituri in aparatele de radioreceptie care apar in comutarea aparatelor electrocasnice etc.)
-ireversibile( ex. distrugerile unor componente electronice de pe cablaje imprimate din cauza incarcarii electrostatice).
Pentru masurarea intensitatii campului electromagnetic se pot folosi aparate pentru lucrari de cercetare( foarte scumpe, de precizie ridicata si produse intru-un numar redus de exemplare) si aparate pentru verificari experimentale( de precizie redusa si produse in serie mare). Pentru masurarea intensitatii campurilor electromagnetice in laboratoare, in spatii industriale de lucru, in centre urbane etc. se pot folosi aparate, care au costuri reduse si cu o precizie satisfacatoare.
Referitor la efectele poluarii armonice, ca parte importanta a poluarii electromagnetice se poate semnala afectarea tot mai importanta a parametrilor de functionare a echipamentelor electrice destinate sa lucreze in regim permanent sinusoidal, de frecventa constanta, datorita intensificarii poluarii armonice.
Din experienta in domeniu , frecventele relative periculoase pentru organismul uman sunt cele de peste 5-600 MHz si de o putere de peste 250w.
Cu cat frecventa urca cu atat efectele sunt mai nocive chiar daca puterea scade sub 50w. Un efect deosebit de periculos il reprezinta telefonia mobile folosiata aberant de de mult de catre copii. Totodata nu este recomandat amplasarea locuintelor in preajma surselor de emisie cu fuctionare permanenta.
Verificarea sursei de emisie electromagnetica se poate face simplu cu urmatorul montaj , bineinteles cu o calibrare anterioara.
Se foloseste un microampermetru cu o sensibilitate deosebita , 4 diode de radiofrecventa iar la capetele libere , in schema , se conecteaza 2 antene telescopice de 1,2m. Cu cat campul este mai puternic cu atat deviatia este mai mare. Bineinteles schema este simplista si fara pretentii dar cei de la ultimul nivel al unui bloc ,, dotat “ cu releu de telefonie mobila sau statie TV locala vor avea ce vizualiza.


Sâm Apr 04, 2009 2:59 am
Profil
Avatar utilizator

Membru din: Vin Apr 03, 2009 9:41 am
Mesaje: 536
Localitate: Craiova
Mesaj Re: Poluare electromagnetica
Pe mine nu ma deranjeaza in nici un fel o statie TV sau o celula GSM, ci ma deranjeaza foarte tare sursele in comutatie de la televizoarele si calculatoarele vecinilor deoarece nu mai pot sa ascult transmisiile AM la aparatul de radio. La o inspectie vizuala, majoritatea acestor surse nu respecta nici cele mai elementare norme de protectie electromagnetica. Am vazut surse in comutatie ce nu aveau nici un fel de filtru de la priza pana la puntea redresoare. Nici macar pe diodele din puntea redresoare nu au vreun condensator. Aceste este rezultatul unui vid de legislatie in domeniu si importurilor masive de aparatura electronica, efectuate de moguli potenti ce nu au nici un fel de pregatire in domeniu electrotehnic. Ar trebui sa se faca si in acest domeniu ordine cum s-a facut in domeniul farmaceutic: Nu ai studii de specialitate, nu poti activa in sector.


Vin Mai 22, 2009 8:55 am
Profil
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Joi Feb 19, 2009 3:17 am
Mesaje: 467
Mesaj Re: Poluare electromagnetica
scormonel, importul masiv de aparatura nu ar fi o problema daca aceste sunt de calitate, iar daca nu respecta norme, adica perturba prin camp electromagnetic sau introducand perturbatii pe reteaua electrica, I.G.T.I.I. (Ipectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Inform), format imediat dupa 90 (denumire I.G.R., Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor), ar fi cazul sa faca masuratori.


Sâm Ian 30, 2010 6:31 pm
Profil
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron